Célja
  Korai kezelés
  Kezelési lehetőségek
  Immunmoduláns szerek
  Interferonok (IFN)
  Egyéb kezelések
  Öninjekciózás
  Kortikoszteroidok
  Tüneti kezelés


Az SM kezelése - Tüneti kezelés

Hatékonynak kell lenniük a tünetek kezelésében, de nem befolyásolják az alapbetegség lefolyását. Az adott pillanatban domináló tünetek függvénye, hogy mely szereket alkalmazzuk.

Spaszticitás

Kóros izomtónus fokozódás, melyet csaknem mindig izomerő csökkenés kísér. Leggyakrabban a lábakat, ennek következtében pedig a járást érinti.
Spaszticitást csökkentő gyógyszerek:

  • KIR-en keresztül ható izomlazítók, pl. baclofen, tizanidin, memantin
  • Az izmokon közvetlenül ható izomlazítók, pl. dantrolen
  • KIR-en keresztül ható nyugtatók, másodlagos izomlazító hatással, pl. tetrazepam, diazepam

Az izomlazítókat (izomrelaxánsok) körültekintéssel kell adagolni, mert a spaszticitás csökkentésével az izmok gyengesége kifejezettebbé válik (pl. rogyadoznak a lábak). Valamennyi izommerevség fenntartása célszerű ahhoz, hogy pl. az állás még kivitelezhető legyen izomgyengeség mellett is.

Izom-és hátfájdalom

Hagyományos fájdalomcsillapítók (acetilszalicilsav, paracetamol, ibuprofen, diclofenac) adhatók. Rohamokban jelentkező (paroxizmális) fájdalmaknál az epilepszia kezelésében is használt gyógyszerek (pl. carbamazepin, gabapentin) vagy antidepresszánsok (pl. amitriptylin) jöhetnek szóba. 

Koordinációs zavarok, remegés

A mindennapi mozdulatokat kivitelezhetetlenné tevő hangsúlyos, egyoldali kéz-és karremegés egyes esetekben megszüntethető az agy speciális területének elektromos ingerlésével. Az elektródát célzott idegsebészeti beavatkozással ültetik be. A műtétet kevés intézetben tudják elvégezni.

Kóros fáradékonyság (fatigue)

A legfontosabb a megfelelő mennyiségű pihenő beiktatása és alvás. Amantadin, esetleg modafinil segíthet az éberség megőrzésében.

Vizelési zavarok

Túlműködő húgyhólyag izomzat
A betegség előrehaladott stádiumában gyakori a vizelési panasz, elsősorban a parancsoló vizelési inger, amit a hólyagürítési mechanizmus túlműködése okoz. Bár látszólag rontja az állapotot, alapvető a megfelelő folyadékbevitel, min. napi 1,5l. Kis adagokban tanácsos inni, mert lassú telődés mellett a húgyhólyag befogadóképessége nagyobb. Ez a fajta "hólyagtorna" és a rendszeres, kb. 3 óránkénti vizeletürítés segíthet.

Spaszticitás

A lábak spaszticitásához gyakran elégtelen hólyagürítés társul. A hólyag nyitásáért-zárásáért felelős izmok összhangja megszűnik, ezáltal az ürítés akadályozottá válik, a hólyag nem ürül ki teljesen és vizelet reked bent. Ilyenkor a szeméremcsont felett a has ütögetése segíthet a vizelés indításában.
Az elégtelen ürítés miatt bentrekedő, pangó vizelet húgyúti fertőzésekhez vezethet. Elkerülésében segít a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.