Diagnózis
  Neurológiai vizsgálatok
  MRI vizsgálat
  Számítógépes rétegvizsgálat
  Agyvízvétel
  Vérvétel, laborvizsgálatok
  Egyéb vizsgálatok


Diagnózis, Kivizsgálás - Neurológiai vizsgálatok

Az SM-re jellemző a relapszus vagy exacerbáció, ami egy 24 óránál tovább fennálló, váratlanul, spontán kialakuló új neurológiai tünet(ek) vagy egy régebbi tünet kiújulása. A relapszus tipikusan néhány nap alatt feljődik ki, három-négy hétig áll fenn változatlan formában majd körülbelül egy hónap alatt fokozatosan megszűnik.

Mi történik a neurológiai vizsgálaton?

Agyidegvizsgálat során megnézik a szemmozgásokat, szemtükörrel -fájdalmatlan módon- a szemfeneket, az arc mimikai izmainak mozgását, meghallgatják a beszédet, megnézik a nyelvet és lágyszájpad- és garatreflexet.

Gumikalapáccsal vizsgálják az inak nyújtási reflexét (ld. orvosi filmekből ismert patella reflex: térdkalács alá ütnek, az izom akaratlanul összehúzódik és a láb rándul egyet). A test két oldalán aszimmetrikusan renyhe, hiányzó vagy fokozott reflexek neurológiai eltérésre utalnak. Hasbőrreflexek vizsgálatakor a hasfal bőrét, Babinski jel keresésekor a talp élét "karcolják" a kalapács hegyes végével. Az izmok tónusát a végtagok passzív mozgatásával, az izomerőt az izmok aktív, akaratlagos mozgása során vizsgálják.

Érzőrendszeri vizsgálat során a bőr finom tapintás-, hő-, fájdalom inger érzését valamint a vibráció és ízületi helyzetérzést értékelik. A fájdalomérzést általában fogpiszkálóval tesztelik, kellemetlen, de nem fájdalmas. Az autonóm idegrendszer szabályozza a légzést, vérkeringést, húgyhólyag-és bélműködést. Ezek felől részben megfigyeléssel, részben kérdésekkel tájékozódnak. A neurológiai vizsgálathoz tartozik még az éberség, térbeli-időbeli orientáltság, figyelem és hangulat észlelése.