Mi az SM?
  Elterjedése
  Okai
  Myelin hüvely
  Az SM folyamata
  Az SM tünetei


Sclerosis Multiplex - Az SM folyamata

Demyelinizáció

SM-ben a gyulladásos folyamatok az idegsejtek velőshüvelyének károsodását illetve pusztulását eredményezik. A folyamatot demyelinizációnak hívják, a demyelinizált területeket pedig "plakk"-nak vagy "lézió"-nak, mely akkor válik láthatóvá, ha az adott terület több axonját érinti. Mivel a léziók túlnyomórészt a fehérállományt érintik, az SM-et "fehérállományi betegség"-nek nevezik. A myelinvesztett axonok vezetési képességének károsodása az SM-es epizód (shub) alatt észlelt idegrendszeri tünetekben nyilvánul meg. Mivel a demyelinizációs régiók helye nem megjósolható, a neurológiai károsodás típusa és mértéke is különböző.

Neurodegeneráció

A gyulladás csillapodtával a károsodott myelin pótlódik, a neurológiai tünetek megszűnnek, ebből fakad az SM-es rohamok epizódikus jellege is. Súlyos, elhúzódó demyelinizáció esetén a neuronok károsodhatnak még mielőtt a myelin védőburok újraformálódna.

Plakkképződés- axondegeneráció

Az elfajult idegsejtek és axonok helyén funkció nélküli hegszövet képződik, mely tartós idegrendszeri működészavart okozhat.